top of page
  • Writer's pictureJán Šašak

Výskum zemetrasných foriem reliéfu v talianskych Apeninách

V centrálnej časti Talianska, v regióne Abruzzo, v okolí mesta L’Aquila, sa nachádza významná geologická lokalita zažívajúca časté a silné zemetrasenia v dôsledku tektonickej činnosti Apenín. Najničivejšie zemetrasenie v novodobej histórii tu nastalo v roku 1915, kedy zahynulo približne 32 tisíc ľudí. V roku 2009 bolo zaznamenané ďalšie ničivé zemetrasenie.

V apríli 2024 sme sa podieľali na medzinárodnej expedícií v oblasti Gioia dei Marsi pri meste Avezzano, ktorú inicioval prof. Eric Ferré z University of Louisiana at Lafayette. Nadviazali sme tak na spoluprácu v oblasti Francúzskych Pyrenejí z roku 2018. Cieľom nedávnej expedície bolo podrobne zmapovoať tektonické zrkadlá vznikajúce pri pohybe tektonických blokov vzájomným trením o seba. Ich mikroreliéf sme zaznamenali pozemným laserovým skenovaním ako aj bezpilotnou leteckou (UAV) fotogrametriou. Geológovia odobrali vzorky horniny a určili smery puklín či sklon vrstiev. 

Expedície sa zúčastnili: Dr. Nina Zamani (University of Houston, USA), prof. Sary Satolli (Università degli Studi "Gabriele d'Annunzio", Taliansko), doc. Ján Kaňuk (PF UPJŠ, Slovensko), Dr. Bruna Paceho (Università degli Studi "Gabriele d'Annunzio", Taliansko) a prof. Erica Ferré (University of Louisiana at Lafayette, USA).

Základnou výskumnou otázkou bolo, či je možné na tektonických zrkadlách identifikovať prejavy metamorfovania vápenca pomocou bezkontaktných metód a analýzy rádiometrickej informácie. Detailné zaznamenanie týchto zrkadiel umožní odvodiť geomorfometrické parametre, podľa ktorých možno indikovať paleonapätie tektonických blokov a smer ich pohybu. Tieto poznatky sú dôležité pre pochopenie procesov prebiehajúcich pri zemetraseniach. Predikcia intenzity a rozsahu zemetrasení má významný spoločenský dopad, pretože poskytuje cenné informácie pre územné plánovanie a riadenie krízových situácií po zemetraseniach i pred ich výskytom. Výskum súvisí s riešením projektu VEGA 1/0780/24: Kombinácia lidarových a hyperspektrálnych dát s metódami strojového učenia pre zlepšenie klasifikácie krajinnej pokrývky, z ktorého zdrojov bola pracovná cesta finančne podporená.


17 views0 comments

Comments


bottom of page